Przygotowywanie i wydawanie gorących posiłków dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Siemiatyczach w okresie 01.01.2023 r. - 31.12.2023 r. - DA.26.4.2022
ZAPYTANIE OFERTOWE
Dotyczy procedury udzielania zamówienia
dla których wartość jest większa niż 60 000 złotych a mniejsza niż 130 000 złotych
Dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Siemiatyczach zaprasza
Do złożenia oferty w postępowaniu: DA.26.4.2022 na:
Przygotowywanie i wydawanie gorących posiłków podopiecznym Miejskiego Ośrodka Pomocy
Społecznej w Siemiatyczach w okresie 01.01.2023 r. - 31.12.2023 r.
Przedmiot zamówienia:
- Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług w zakresie przygotowania i wydawania posiłków od poniedziałku do soboty dla ok. 32 podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Siemiatyczach w okresie 01.01.2023 r.- 31.12.2023 r.
- Posiłki powinny być wydawane w godzinach pomiędzy 11.00 a 14.00.
- W przypadku braku możliwości wykonania usługi w sobotę lub święto dopuszcza się możliwość wydania suchego prowiantu o wartości kalorycznej i pieniężnej odpowiadającej wartości posiłku w dniu poprzedzającym dzień wolny. W takim przypadku każdorazowo taka sytuacja musi być uprzednio uzgodniona z przedstawicielem Zamawiającego.
- Podane powyżej liczby osób są liczbami szacunkowymi i w czasie obowiązywania umowy mogą ulec zmianie. Nie stanowi to zatem ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być podstawą do roszczeń z tytułu zrealizowanych dostaw lub być podstawą odmowy zrealizowania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia liczby osób objętych dożywianiem, Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do zapłaty wyłącznie za faktycznie wydane posiłki.
- Wykonawca dysponuje lokalem na terenie Miasta Siemiatycze.
- Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki w spełniającej wymogi sanitarne kuchni, oraz zapewnić odpowiednie warunki lokalowe (miejsca siedzące przy stole), umożliwiające spożycie posiłku w tym samym czasie dla minimum 10 osób.
- W związku z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 2020 roku w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii wirusa SARS-CoV-2 oraz ogłaszanymi na bieżąco obostrzeniami Wykonawca zobowiązany jest do terminowego wdrażania i przestrzegania bieżących wymagań sanitarno-epidemiologicznych. Dopuszcza się również wydawanie posiłków w naczyniach jednorazowych umożliwiających zabranie przygotowanego posiłku do miejsca zamieszkania.
- Wydawanie posiłków odbywać się będzie począwszy od dnia 1 stycznia 2023 roku do dnia 31 grudnia 2023 roku, od poniedziałku do soboty.
- Świadczeniem w formie posiłków objęte będą osoby korzystające z pomocy Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Siemiatyczach w oparciu o wydaną decyzję administracyjną. Dzienna liczba wydawanych posiłków będzie określana w zależności od potrzeb.
1) Jeden gorący posiłek składa się: z zupy z wkładką lub drugiego dania, spełniający następujące wymagania:
a) porcja zupy z wkładką - minimum 500 ml przygotowana na wywarze mięsno - warzywnym lub warzywnym, 100 g min. kiełbasy podwawelskiej, kiełbasy żywieckiej, szynki gotowanej, polędwicy sopockiej, jajek, konserwy mięsnej, konserwy rybnej lub pasztetu oraz 250 g chleba,
b) drugie danie spełniające następujące wymagania minimalne: gramatura co najmniej 400 g, posiłki mięsne: 100 g mięso, 200 g ziemniaki (lub zamiennie ryż, kasza, makaron), 100 g surówka,
2) Zamawiający wymaga aby w każdym tygodniu jadłospis zawierał:
• 5 x zupę z wkładką– inną na każdy dzień tygodnia
• 1 x danie mięsne wraz z dodatkiem skrobiowym (np. kasza, makaron, ziemniaki, ryż)
3) Jadłospis powinien być urozmaicony. Nie dopuszcza się, aby w ciągu pięciu dni wystąpiła powtarzalność tej samej potrawy.
4) Posiłki powinny być przygotowywane z surowców najwyższej jakości, naturalnych, zawsze świeżych posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi.
5) Posiłki powinny być przygotowane z zachowaniem obowiązujących norm żywieniowych i sanitarnych, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ((Dz. U. z 2020 r., poz. 2021 z póź. zm.) oraz przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie tej ustawy.
6) Wykonawca zobowiązany jest do ponoszenia odpowiedzialności prawnej i materialnej wobec organów kontroli (stacji sanitarno – epidemiologicznej, PIP, BHP) w zakresie wykonywanej usługi, w tym m.in. w zakresie jakości produktów i przygotowania posiłków w zakresie wymagań higieniczno – sanitarnych.
7) W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń uniemożliwiających przygotowanie i wydanie posiłków Wykonawca zobowiązany jest na swój koszt zapewnić posiłki, o nie gorszej jakości, z innych źródeł.
8) Zamawiający zastrzega obowiązek osobistego wykonania przez Wykonawcę przedmiotu zamówienia, bez udziału Podwykonawcy.- Przewidywana ilość posiłków w trakcie realizacji zamówienia – około 9 600. Przewidywana liczba osób korzystających z posiłków – ok. 32 osób. Wymienione w ogłoszeniu ilości posiłków należy traktować jako ilości szacunkowe, które mogą ulec weryfikacji. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia liczby osób żywionych, dlatego też podane zestawienie ilościowe nie jest wiążące dla Zamawiającego. Natomiast dla Wykonawcy jest wiążące pod względem kwoty ceny jednostkowej. Zamawiający zapłaci Wykonawcy za faktyczną liczbę wydanych posiłków.
- Wykonawca określi cenę jednostkową jednego posiłku wraz z podatkiem VAT i cena ta będzie stała niezależnie od rodzaju posiłku.
- Wykonawca wystawia fakturę za wykonywaną usługę w terminach miesięcznych do dnia 10 następnego miesiąca. Rozliczenie odbywać się będzie w stosunku miesięcznym na podstawie zamówionych posiłków.
- Kod CPV Nazwa wg CPV
55321000-6 – usługi przygotowania posiłków
55322000-3 - usługi gotowania posiłków
55520000-1- usługi dostarczania posiłków
55320000-9 – usługi podawania posiłków
Termin płatności: 14 dni od dnia doręczenia prawidłowo wystawionej faktury.
Termin realizacji zamówienia: 01.01.2023 r. - 31.12.2023 r.
Termin związania ofertą: 22.11.2022 r.
Termin miejsce i forma składania ofert:
Ofertę należy złożyć w języku polskim w formie pisemnej, osobiście w zamkniętej kopercie z dopiskiem: „Oferta na przygotowywanie i wydawanie gorących posiłków podopiecznym
Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Siemiatyczach w okresie 01.01.2023 r. - 31.12.2023 r.”, pocztą na adres Zamawiającego tj. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Siemiatyczach, ul. 11 Listopada 35A, 17-300 Siemiatycze, tel.: 85 655 69 57 lub elektronicznie na adres e-mail: mops@siemiatycze.eu.
Ofertę należy złożyć do dnia 24.10.2022 r. do godz. 12:00
Oferent może złożyć tylko jedną ofertę zgodnie z formularzem ofertowym stanowiącym załącznik nr 1 do niniejszego Zapytania ofertowego.
Kryteria wyboru najkorzystniejszej oferty:
a) cena – waga kryterium
Sposób obliczenia punktacji oferty:
ilość pkt = (najniższa cena oferty / cena oferty badanej) x 100 pkt
Kontakt z Zamawiającym: Wszystkie dodatkowe informacje można uzyskać w siedzibie
zamawiającego, pod numerem telefonu: 85 655 69 57, e-mail: mops@siemiatycze.eu.
Osoba do kontaktu: Grzegorz Sadowski – referent ds. kadr, zamówień publicznych i Kontroli Zarządczej.
Zamawiający poinformuje pisemnie, telefonicznie lub drogą mailową oferenta, którego oferta została wybrana.
Zamawiający dopuszcza możliwość unieważnienia postępowania lub odstąpienia od zawarcia umowy w każdym czasie bez podania przyczyny.
Siemiatycze, dn. 14.10.2022 r.
Dyrektor
Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej
Ewa Romaniuk
Metryka strony